Sremska Kamenica

Sremska Kamenica

Sremska Kamenica centarU podnožju Fruške gore, na levoj obali Dunava, nalazi se Sremska Kamenica, mesto u kojem je živeo najpoznatiji srpski dečiji pesnik Jovan Jovanović Zmaj (1833.-1904.).

Na centralnom trgu nalazi se spomenik Zmaju i kuća u kojoj je svoje poslednje godine proveo dečiji pesnik. U kući se nalazi Zmajev muzej.

U Sremskoj Kamenici nalaze se dve crkve – srpska pravoslavna crkva iz 1742. Godine, podignuta na temeljima stare crkve iz XIV veka i katolička crkva sagrađena 1746. godine.

Nedaloko od naselja nalazi se dvorac Mercibanj-Karočonji sagrađen 1840. Godine za peštanskog grofa Karačonjija. Posle I svetskog rata dvorac je otkupio američki major Don Frontingen, koji je zajedno sa suprugom Jelenom u njemu osnovao Dom srpsko-amerikanski i svojim sredstvima u njemu izdržavao ratnu siročad.

Sremska KamenicaDanas su u dvorcu Hidrometeorološki zavod i umetnička Galerija vodoprivrednog centra „Dunav“. Nedaleko od ovog dvorca je Dečije selo za decu bez roditelja.

Pored dvorca Marcibanji-Karačonji se nalazio dvorski park, danas poznatiji kao Kamenički park. To je prostrana šuma u kojoj su zasađene mnogobrojne biljne vrste iz celog sveta, a posebno su interesantna stoletna stabla hrasta.

Danas je Kamenički park omiljeno izletište novosađana, koje je uređeno i ukrašeno grupom skulptura iz nekadašnjeg dvorskog parka. Ovo izletište je najposećenije tokom praznika i vrelih letnjih dana.

Na fruškogorskom brežuljku iznad Sremske Kamenice nalazi se Institut za kardiovaskularne bolesti, zdravstvena ustanova koja je poznata i cenjena u svetu po uspešnom lečenju ove bolesti.