Vodič kroz Novi Sad - strana 2

Posetite u Novom Sadu

Pašićeva ulica, takođe je jedna od najstarijih ulica u gradu. Na samom ulazu u ulicu, pored Vladičinog dvora je Saborna crkva Svetog Đorđa. Podignuta je 1849. godine. Današnji izgled crkve je iz 1905. godine. Na prozorima je 13 vitraža sa likovima prosvetitelja iz srpske srednjevekovne istorije. Impozantan ikonostas sa 33 ikone, istorijske slike iznad obe pevnice i dve velike ikone na tronovima radio je Paja Jovanović, najpoznatiji slikar toga doba. Ostale zidne slike radio je Stevan Aleksić.

U porti Saborne crkve je krst od crvenog kamena, koji se smatra najstarijim pravoslavnim krstom u Novom Sadu. prvobitno se nalazio na uglu današnje Zmaj Jovine i Miletićeve ulice ali je zbog postavljanja tramvajskih šina premešten ispred Vladičinog dvora. Odatle je kasnije premešten u portu Saborne crkve.

Crkva Svetog Djordja Novi Sad Ulica Pasiceva Platoneum
Saborna crkva Svetog Đorđa Pašićeva ulica Platoneum
     

Pored Saborne crkve nalazi se zgrada Platoneum, u kojoj su u prošlosti bile smeštene različite institucije: sedište Eparhije Bačke, Matica srpska, Srpska čitaonica, Druga muška gimnazija i druge. Zgrada je sagrađena 1770. godine u stilu klasicizma sa odlikama romantije. Od 1861. godine vlasnik zgrade je Plataon Atanacković, vladika Bački, koji je zdanje zaveštao za Srpski akademski institut. Danas su u ovoj zgradi smešteni Akademija nauka i umetnosti i Enciklopedija Novog Sada, čiji su autori, njih više stotina, i izdavači do sada objavili vise od 20 tomova Enciklopedije. To je jedina enciklopedija jednog grada na svetu.

Zgrada u kojoj se nalazi Matica srpska sagrađena je 1912. godine u stilu pseudoklasicizma. Zgrada je zadužbina najveće novosadske dobrotvorke Marije Trandafil i tu je svojevremeno bio dom za siročad. Matica srpska je osnovana 1826. godine u Pešti, sa ciljem da razvija, podstiče i neguje tekovine srpske kulture na ovim prostorima. Preseljena je u Novi Sad 1864. godine, a u ovoj zgradi se nalazi od 1928. godine.

Pored zgrade Matice srpske je Trg Marije Trandafil, na kojem se nalazi i sedište danas najvećeg novosadskog izdavača knjiga "Prometej" i istoimena galerija.

U blizini u ulici Kisačkoj broj 20 nalazi se kuća u kojoj su 1905. i 1907. godine boravili Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta i njegova naučna saradnica i supruga Mileva Marić, sto piše i na spomen ploči postavljenoj na ovoj kući povodom stogodišnjice Milevinog rođenja.

Pored Ekonomske ćkole, preko puta Antikvarnice Matice srpske je Nikolajeva crkva, najstarija crkva u Novom Sadu. Sgrađena je oko 1730. godine i posvecena je prenosu moštiju Svetog Nikole u Bari.

Trcika Novi Sad Spomenik Janiki Balazu Zgrada izvrsnog veca i Skupstine AP Vojvodine
Trčika Spomenik Janiki Balažu Banovina - Zdanja Izvršnog veća i Skupštine AP Vojvodine
     

Od Trga slobode na suprotnu stranu od Zmaj Jovine ulice vodi ulica Kralja Aleksandra. Trčika je stari tramvaj adaptiran u atraktivan i moderan kafić, koji je omiljeno mesto okupljanja mladih novosađana. Trčika je i spomenik tramvaju koji je od 1911. do 1941. godine saobraćao između šireg centra grada i kupališta Štrand na Dunavu.

U Jevrejskoj ulici je Sinagoga, jevrejska crkva, sagrađena 1906. godine po prjektu arhitekte Lipote Baumhorna. Građena je u stilu secesije. To je trobrodna bazilika, svi prozori su sa vitražima. na fasadi zlatnim slovima na hebrejskom ispisano je "Ovo je dom molitve za sve narode". Zbog izuzetne akustike u Sinagogi se povremeno održavaju koncerti klasične muzike.

Na Bulevaru Mihajla Pupina se nalazi Banovina, najmonumentalnija građevina novijeg doba. Izgrađena je 1939. godine za potrebe Dunavske banovine, administrativnog područja Kraljevine Jugoslavije, po čemu je i dobila ime. Projektant je beogradski arhitetkta Dragiša Brašovan. Danas su u dve zgrade smešteni najviši organi Autonomne pokrajine Vojvodine. Fasade obe zgrade obložene su mermerom sa jadranskog ostrva Brač. Inspirisani oblikom, veličinom i lepotom ovog zdanja, moderne arhitekture prve polovine 20. veka, Banovinu mnogi nazivaju Mermernom lepoticom, Bačkom pogačom, Lađom na Dunavu i slično.

VisitSerbia Card

Transfers

Sightseeing and Excursions in Serbia