Putevi duhovnosti kroz Frušku goru - Ponedeljkom

Polazak iz mesta:

Kratki opis

Manastirska tura na Fruškoj gori nudi duhovno putovanje kroz bogatu srpsku istoriju i kulturu. Posetite očuvane manastire i osetite mir i duhovnu snagu ovog prelepog planinskog regiona.

Aktivnosti

  • Poseta manastira Krušedol, Grgeteg i Velika Remeta
  • Obilazak Sremskih Karlovaca
  • Poseta Patrijaršijskom dvoru

Opis ture

Polazak iz Novog Sada u jutarnjim satima.

Dolazak u manastir Krušedol koji se nalazi na jugoistočnim obroncima Fruške gore u Vojvodini. Sam manastir se nalazi u ataru sela Krušedol, na putu između sremskog gradića Irig i sela Maradik. Manastir je zadužbina porodice poslednjih srpskih despota u Sremu – Brankovića. Krušedol se nalazi od dve celine, muškog manastira sa crkvom posvećenom Blagovestima koji je osnovao vladika Maksim Branković i ženskog manastira sa crkvom posvećenom Sretenju, koji je podigla njegova majka, zamonašena despotica Angelina.

Sledeći obilazak je manastir Grgeteg. Manastir se nalazi na južnom obronku Fruške gore u neposrednoj blizini naselja Grgeteg bivšeg manastirskog prnjavora. Manastirska crkva posvećena je sv. Nikoli. Prema narodnom predanju osnovao ga je despot Zmaj Ognjeni Vuk 1471. godine i podelio ime po svom ocu Grguru.

Ne možemo a da izostavimo posetu manastiru Velika Remeta koji je jedan od najstarijih 16 fruškogorskih manastira. Nalazi se u istočnom delu Fruške gore, severozapadno od istoimenog naselja. Po predanju, osnovao ga je kralj Stefan Dragutin, kada je u lovu pao sa konja i ostao trajno hrom i predao vlast svom bratu Milutinu. Manastir je posvećen svetom Dimitriju, a u njegovom sastavu se nalazi i crkva posvećena ovom svecu. U okviru manastira se nalaze i dve kapele — svetog Jovana Krstitelja iz 18. veka i Uspenija Presvete Bogorodice iz 1970. godine.

Po završetku obilaska manastira uputićemo se ka Sremskim Karlovcima koji su smešteni na desnoj obali reke Dunav, mesto koje je obeležilo kulturnu, duhovnu i političku istoriju Srba. Izezetno očuvana barokna arhitektura u kombinaciji sa neobičnim pričama o događajima i ljudima koji su obeležili istoriju ovog mesta će Vas osvojiti na prvi pogled. Razgledanje centra grada i njegovih najvećih znamenitosti  uz lokalnog vodiča i poseta Patrijaršijskom dvor koji spada u najvelelepnije građevine u celoj Srbiji.

Nakon obilaska slobodno vreme za ručak, fotografisanje i individualne aktivnosti u ovom fantastičnom gradiću.

 

Informacije o polascima

1

9.30

  • Adresa lokacije: Hotel ili mesto po dogovoru
  • Doplata ili popust za polazak iz mesta: -

Jezici vodiča

Srpski, Engleski, Ruski

Napomene za prevoz

Prevoz autobusima - mini-busevima ili mini-venom (u zavisnosti od broja prijavljenih)

Uključeno u cenu

  • Prevoz autobusima - mini-busevima ili mini-venom (u zavisnosti od broja prijavljenih)
  • Usluge licenciranog vodiča

Nije uključeno u cenu

  • Ručak
  • Individualni troškovi

Rezerviši turu

× 5500 = 0
Total = 0 (RSD)