Pronađi ture

img

Fruška gora je planina nadomak Novog Sada koja je visoka samo 539 metara, ali se smatra najlepšim darom prirode u vojovđanskoj ravnici. Ova ostrvska planina se proteže u dužini oko 80 kilometara, između tokova reka Save i Dunava, i njen veći deo je zbog izuzetnog prirodnog, kulturnog i istorijskog značaja 1960. godine proglašen za nacionalni park. 

Najviši vrh Fruške gore, Crveni čot, visok je 539 metara i okružen je gustom šumom, a u nižim delovima planine prostiru se pitome livade, žitna polja i vinogradi. Fruška gora je jedno od najvećih staništa lipe u Evropi, a ljubitelji prirode mogu uživati istražujući više od 1400 različitih biljnih vrsta.

Ljubitelji ptica ovde mogu posmatrati brojne ptice pevačice, a uz malo sreće mogu sresti i orla krstaša, sokola, različite vrste sova, zeba i drugih ptica. 


Vinarije
na Fruškoj gori

Područje Fruške gore je nadaleko poznat vinarski i vinogradarski kraj. Najpoznatija su, svakako, vina iz vinarija u Sremskim Karlovcima, a kvalitetom ne zaostaju ni vina iz Iriga, Slankamena, Banoštora i druga autohtona vina iz ovog područja,

Ukoliko želite da u okviru jedne posete Fruškoj gori probate vina više vinarija, preporučujemo vam da posetite Sremske Karlovce, u kojima ih ima više od 20, Banoštor ili Irig.

Veoma popularne vinarije, u kojima ćete dobiti vrhunsku uslugu i kvalitetne obroke su vinarija Kovačević u Irigu, vinarija Deurić u Maloj Remeti, vinarija Erdevik, vinarija Komuna u selu Rivica, vinarija Verkat u Čereviću i slično.


Manastiri na Fruškoj gori

Na Fruškoj Gori se nalazi veliki broj kulturno istorijskih spomenika iz različitih perioda istorije, a najposećeniji su manastiri, koje je podizala despotska porodica Branković, nastavljajući kult slavne Nemanjićke države.

Do danas je na ovoj planini sačuvano 16 manastira, zbog čega je ljubitelji istorije i duhovnosti nazivaju „Svetom Fruškom gorom“ i Srpskim Atosom.

Svi manastiri su otvoreni za indivdualne posete, dok je za veće grupe preporučljivo da se posteta najavi unapred.


Pešačenje na Fruškoj gori

Frušku goru u svim pravcima presecaju markirane pešačke staze, tako da je ovu prirodnu oazu veoma lako i bezbedno obići pešice, biciklom, automobilom, motorom, pa čak i na konjima!

Planinarske staze su dobro obeležene, a veći broj planinarskih udruženja iz Novog Sada svakog vikenda organizuje vođene pešačke ture u trajanju od nekoliko sati.


Fruškogorski maraton

Svakako najpoznatija, najmasovnija i manifestacija sa najdužom tradicijom je Fruškogorski maraton, koji svakog proleća okuplja planinare i ljubitelje prirode svih generacija.

Maraton se odvija na ukupno 19 staza različitih dužina i visinskih razlika. Najduža i najteža staza je Fruškogorski ultra ektremni maraton, u dužini od 133 km, sa većim usponima i silascima. Najlakša je Staza radosti i zadovoljstva, namenjena najmlađima i njihovim pratiocima, u dužini od 4,1 km, sa blažim usponima.


Jezera na Fruškoj gori

Na Fruškoj gori se nalazi 16 jezera koja privlače sve veću pažnju izletnika i kupača koji u letnjim mesecima tragaju za osveženjem i hladovinomNajveće je Borkovačko jezero, koje se nalazi između Iriga i Rume, atraktivno je i jezero Međeš kod Šatrinaca, ali i druga jezera kao sto su Beli kamen, Sotsko, Erdevičko, Moharač, Vranjoš, Dobrodolsko, Pavlovačko i druga jezera.


Bazeni na Fruškoj gori

Uživanje na bazenima na Fruškoj gori moguće je tokom cele godine. Na ovoj planini se nalazi čuvena banja Vrdnik, sa termalnom lekovitom vodom konstantne temperature od 32,8°C. U okviru lečilišta i hotela Termal postoje otvoreni i zatvoreni bazen, a u Vrdniku postoji i veći broj hotela visoke kategorije sa bazenima i modernim spa i velnes centrima. Najveći hoteli tog tipa su Fruške terme i hotel Premijer Aqua. Takođe, zatvoreni bazen koji je otvoren cele godine imaju hotel Norcev i hotel Nordic.

Pored Vrdnika, koji prednjači po broju bazena za kupanje, na Fruškoj gori je moguće osvežiti se i na nekoliko manjih kompleksa otvorenih bazena, kao što su Oaza Banstol i Etno selo Markovi konaci. Za sve one koji žele da uživaju sa porodicom i prijateljima na privatnim bazenima, u ponudi je veći broj vila i vikendica sa bazenima, keje se mogu iznajmiti na jedan dan, vikend ili veći broj dana.


Restorani na Fruškoj gori  

Zaista bogata i raznovrsna ponuda restorana na Fruškoj gori omogućava svakome da pronađe odgovarajuće mesto za predah, osveženje i kvalitetan obrok u prirodi.

Veliku ponudu restorana ima Vrdnik, u kom se nalazi i čuveni Etno kompleks "Vrdnička kula", šetači planinari i izletnici rado svraćaju u Fruškogorsku Lugarnicu, restoran Arena na Iriškom vencu.

Posetioci fruškogorskih manastira mogu posetiti restoran Krušedolka, koji se nalazi nadomak istoimenog manastira, kao i restoran Šumski raj, pored manastira Velika Remeta.

Ljubitelji Dunava i ribljih specijaliteta mogu posetiti restoran Atos u Koruškoj, poznat po specijalitetima od rečne ribe, kao i restoran Vidikovac u Ledincima.

Pored restorana, kvalitetan obrok na Fruškoj gori moguće je dobiti i u brojnim vinarijama i seoskim domaćinstvima, što posetiocima pruža mogućnost da se okrepe i opuste u „domaćinskoj“ atmosferi, uz odlična Fruškogorska vina, domaće sokove, kolače i druge specijalitete koji se ne mogu lako pronaći u klasičnim restoranima.


Smeštaj na Fruškoj gori      

Na Fruškoj gori je moguće pronaći sve vrste smeštajnih objekata, od hotela visoke kategorije, kakvih najviše ima u Vrdniku, preko manjih hotela i pansiona kojih ima u gotovo svim fruškogorskim mestima, pa sve do privatnog smeštaja, vila, vikendica i kampova.

Najpopularniji kamp koji poseduje adekvatnu infrastrukturu je Eko kamp „Fruška gora“ na Stražilovu, nadomak Sremskih Karlovaca.

Pored hotelskog i pansionskog smeštaja, u ponudi je bogat izbor privatnog smeštaja koji vam omogućava da osetite atmosferu opuštenog i usporenom vojvođanskog života, u skladu sa prirodom i tradicijom.                                               


Kako doći do Fruške gore?

Iz pravca Novog Sada do Fruške gore se može stići za svega 20-ak minuta vožnje automobilom, ali i javnim prevozom, gradskim autobuskim linijama koje vode ka Sremskoj Kamenici, Paragovu, Čardaku, Sremskim Karlovcima, Ledincima, Beočinu, Vrdniku i sl.

Udajenost Fruške gore od Novog Sada je oko 20 kilometara.

Iz pravca Beograda se do Fruške gore, osim sopstvenim prevozom, može stići kombinovanjem prevoza vozom i autobusom. Brzim vozom se iz Beograda može stići do Novog Sada za svega 40-ak minuta, a putovanje se nastavlja sa glavne železničke stanice, sa koje polaze svi gradski i međugradski autobusi koji voze ka fruškogosrkim naseljenim mestima.

Udajenost Fruške gore od Beograda je 75 kilometara.

Popust 2020/10/images/tour_433/Copy of YO7H7703.jpg
Pešačka tura kroz Novi Sad - Walking tour through Novi Sad

Obiđite sa nama Novi Sad i saznajte mnogo zanimljivih detalja zbog kojih ćete još više zavoleti ovaj čarobni grad i poželeti da se ubrzo vratite njemu! ...

Popust 2022/01/images/tour_961/6201371624480864719034923520285290360995840n.jpg
Fruškogorska vinska tura - Utorkom

Ova tura je idealna za sve hedoniste i nudi očaravajući spoj prirode, kulture i vina. Kroz ovaj izlet ćete posetite šarmantno vojvođansko mesto Banoštor i uživati u prelepim pejzažima,vinima ali i u tradicionalnoj kuhinji. ...

Privatna tura 2018/02/images/tour_457/novi sad bosnic.jpg
Vojvođanska tura: manastir Krušedol, Sremski Karlovci, Petrovaradin, Novi Sad – privatna tura

Upoznajte bogatu istoriju Fruške gore, Sremskih Karlovaca, Petrovaradina i Novog Sada, i nastavite da istražujete skrivena blaga vojvođanske ravnice i njenih lepota. ...

Popust 2018/03/images/tour_28/128.jpg
Novi Sad i Sremski Karlovci - Petkom

Obiđite sa nama dva šarmantna gradića Novi Sad i Sremske Karlovce. Upoznajte ih detaljno, na drugačiji način i postanite bogatiji za još jedno životno iskustvo. ...

Popust 2024/01/images/tour_1110/vrdnicka-kula-2020-8-700x420.jpg
Fruška gora: Manastiri i Vino - Četvrtkom

Upoznajte Frušku goru i njene manasitre, vidikovce sa prelepim pogledima i autentične restorane sa lokalnom hranom. Udobno se obucite a mi vam garantujemo da ćete uživati u bogatoj istoriji i prirodi ovog prelepog planinskog područja. ...

Privatna tura 2018/02/images/tour_147/828.jpg
Fruškogorska tura - Sever - Utorkom

Na severnim padinama Fruške gore nalazi se više interesantnih vinarija različite po konceptu, vinima, pa i ambicijama. Ipak jedno im je zajedničko, a to je ljubav prema ovom božanskom piću. ...

Popust 2023/10/images/tour_1388/fruska-gora.jpg
Manastirska tura po Fruškoj gori - Ponedeljkom

Manastirska tura na Fruškoj gori nudi duhovno putovanje kroz bogatu srpsku istoriju i kulturu. Posetite očuvane manastire i osetite mir i duhovnu snagu ovog prelepog planinskog regiona. ...

Popust 2024/03/images/tour_698/manastir-krusedol-srbija1965785344-830x553.jpg
Fruška gora hike and wine tour

Zakoračite u oazu mira, u srce Fruške gore i istražite čari koje ova fantastična planina nudi. Uživajte u njenim stazama, manastirima i prirodi koja vas okružuje. ...