• Pet 30.10.2020

Manifestacije u Novom Sadu

Manifestacije u Novom Sadu


Novi Sad je domaćin mnogobrojnih i raznovrsnih kulturnih, privrednih, sportskih, etnografskih, turističkih i zabavnih manifestacija.

Kulturne manifestacije


Najznačajnije je Sterijino pozorje, festival i takmičenje pozorišnih predstava po klasičnim i savremenim tekstovima domaćih tekstopisaca.

Zmajeve dečije igre su manifestacija posvećena pesničkom i književnom stvaralaštvu za decu i memorijalno su posvećene delu poznatog dečijeg pisca Jovana Jovanovića Zmaja. Od 1958. godine svakog juna u Sremskoj Kamenici i Novom Sadu održava se bogat program namenjen najmlađima.

Brankovo kolo je književna i kulturno-zabavna manifestacija posvećena rano preminulom romantičarskom pesniku Branku Radičeviću. Održava se svakog septembra na Stražilovu, čuvenom izletištu nadomak Sremskih Karlovaca.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se održavaju mnogobrojne manifestacije, ali EXIT je ipak najveća i najposećenija. U pitanju je najpoznatiji muzički festival u jugoistočnoj Evropi, koji svakog jula privuče i po nekoliko stotina hiljada posetilaca.

Privredne manifestacije


Najveći i najpoznatiji organizator privrednih menifestacije u Novom Sadu je Novosadski sajam. Od više desetina sajmova, izložbi i priredbi koje organizuje, svakako se izdvaja Međunarodni poljoprivredni sajam, koji se već sedam decenija održava u drugoj polovini maja. Ovaj sajam okuplja oko 2.000 izlagača i više stotina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Značajni su i međunarodni sajmovi "Priroda i čovek" sa nekoliko priredbi u oktobru, kao i  Sajam lova, ribolova, sporta i turizma - LORIST.

Sportske manifestacije

Novi Sad je oduvek bio dobar domaćin i uzoran organizator sportskih takmičenja i priredbi. U našem gardu su, između ostalih, održani i Svetsko prvenstvo u stonom tenisu, Šahovska olimpijada i Evropsko prvenstvo u košarci.

Novi Sad je grad domaćin auto i moto trka, atletskog maratona, biciklističkih trka i drugih takmičenja, na kojima učestvuju takmičari iz Srbije i inostranstva. Najmasovnija sportsko-rekreativna manifestacija svakako je Fruškogorski planinarski maraton na kom učestvuje oko deset hiljada ljubitelja prirode i pešačenja.  Ovaj maraton se obično održava početkom maja na stazama dugačkim od deset do preko 100 kilometara.

 

Turističko - zabavne manifestacije

Najpoznatija turističko-zaabavna manifestacija Novog Sada je festival EXIT koji se već više od dve decenije održava početkom jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Potom sledi festival vina Interfest, sa 20 godina dugom tradicijom. 
Ukusi Vojvodine, festival gastronomije, održava se svake godine u septembru u Limanskom parku i na njemu se mogu probati najbolji autentični gastronomski proizvodi iz cele Vojvodine. 
Najpoznatija turističko-zabavna manifestacija u okolini Novog Sada je Karlovačka berba grožđa ili Grožđebal, koja se održava početkom oktobra u Sremskim Karlovcima i predstavlja proslavu završetka berbe grožđa. Ova manifestacija traje nekoliko dana tokom kojih meštani za svoje goste pripremaju bogat kulturni, zabavni i umetnički program.
Mnogobrojne su i manifestacije u Novom Sadu i okolini koje za povod imaju takmičenje u pripremanju riblje čorbe i papirkaša.

Etnografske manifestacije


U Novom Sadu se početkom leta održava Etno-festival hrane i muzike Vojvodine na kome se predstavlja izvorno stvaralaštvo naroda i etničkih grupa koje žive u Vojvodini.

U okolini grada organizuju se brojne slične manifestacije povodom pojedinih praznika, kao na primer Proleće na čenejskim salašima, Dani vina u Sremskim Karlovcima, Kupusijada u Futogu, Bostanijada u Rivici, Patlidžanijada u Neradinu, Dani šljive u Vrdniku, i mnoge druge.

`