• Pet 30.10.2020

Manifestacije u Novom Sadu

Manifestacije u Novom Sadu

Novi Sad je grad domaćin mnogobrojnih i raznovrsnih kulturnih, privrednih, sportskih, etnografskih, turističkih i zabavnih manifestacija.

Kulturne manifestacije

Najznačajnije je Sterijino pozorje, festival i takmičenje pozorišnih predstava po klasičnim i savremenim tekstovima domaćih tekstopisaca.

Zmajeve dečije igre su manifestacija posvećena pesničkom i književnom stvaralaštvu za decu i memorijalno su posvećene delu poznatog delijeg pisca Jovana Jovanovića Zmaja. Od 1958. godine svakog juna u Sremskoj Kamenici i Novom Sad održava se bogat program namenjen najmlađima.

Brankovo kolo je kniževna i kulturno-zabavna manifestacija posvećena pesniku Branku Radičeviću. Održava se svakog septembra u Sremskim Karlovcima na Stražilovu.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se održavaju mnogobrojne manifestacije a najposećenij je EXIT, najveći muzički festival u jugoistočnoj Evropi. Tokom nekoliko dana festivala okupi se više stotina hiljada posetilaca.

Privredne manifestacije

Najveći i najpoznatiji organizator privrednih menifestacije u Novom Sadu je Novosadski sajam. Od više desetina sajmova, izložbi i priredbi izdvaja se Međunarodni poljoprivredni sajam koji se održava duže od 70 godina u drugoj polovini maja sa oko 2000 izlagača i više stotina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Značajni su i međunarodni sajmovi "Priroda i čovek" sa vise priredbi u oktobru, a najpoznatiji je Sajam lova, ribolova, sporta i turizma - LORIST.

Sportske manifestacije

Novi Sad je uvek bio dobar domaćin i uzoran organizator sportskih takmičenja i priredbi. U Novom Sadu su između ostalih održani i Svetsko prvenstvo u stonom tenisu, Šahovska olimpijada i 2005 evropsko prvenstvo u košarci.

Novi Sad je grad domaćin auto i moto trka, atletskog maratona, biciklističkih trka i drugih takmičenja na kojima su učesnici iz zemlje i inostranstva. Najmasovnija sportsko-rekreativna manifestacija je Fruškogorski planinarski maraton na kome učestvuje oko 10 hiljada planinara rekreativaca. Maraton se održava početkom maja i pešačenje (planinarenje) je na trasama po sopstvenom izboru učesnika od deset do preko 100 kilometara.

Etnografske manifestacije

U Novom Sadu se početkom leta održava Etno festval hrane i muzike Vojvodine na kome se predstavlja izvorno stvaralaštvo naroda i etničkih grupa koje žive u Vojvodini.

U okolini su brojne slične manifestacije povodom pojedinih praznika ili običaja, Proleće na čenejskim salašima, Dani vina u Sremskim Karlovcima, Kupusijada u Futogu, Bostanijada u Rivici, Patlidžanijada u Neradinu, Dani šljive u Vrdniku i druge.

Turističko - zabavne manifestacije

Najpoznatija turističko-zabavna manifestacija je Karlovačka berba grožđa koja se održava početkom oktobra i predstavlja proslavu završetka berbe grožđa. Ova manifestacija traje nekoliko dana tokom kojih Karlovčani za svoje goste pripremaju bogat kulturno umetnički program. Mnogobrojne su manifestacije u gradu i okolini koje za povod i sadržaj imaju takmičenje u pripremanju riblje čorbe i ribljeg papirkaša.