• Čet 28.01.2021

Najbolji restorani u Novom Sadu

Novi Sad je multinacionalni grad u koji su se vekovima doseljavali narodi iz raznih krajeva Evrope, zbog čega je i njegova gastronomska ponuda vrlo bogata i raznovrsna. Predstavljamo vam nekoliko čuvenih novosadskih restorana u kojima ćete sigurno uživati u dobroj hrani i sjajnoj atmosferi.

Gondola

Restoran Gondola se nalazi u samom centru grada, nadomak Dunavskog parka. To je mesto gde možete da odmorite od gradske vreve, da popijete odličan espresso uz sjajan i neobičan kolač ili nešto slično. Restoran ima sjajnu baštu, ali i ogromne staklene zidove koji vam omogućuju da uživate u druženju, jelu i piću, a da pri tome gledate na Dunavski park ili „Banovinu“.

Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 18

Makijato faks i Makijato Liman

Koncept ovih lokala sličan: odlična kafa koju piješ gledajući na dva različita parka (Limanski i Univerzitetski) je osnov cele priče. Oba kafića imaju veliki izbor dnevnih novina (po dva primerka svakih) i ako ste sami – uz kafu poručite kolač ili palačinke i možete tu da sedite satima. Na oba mesta možete pojesti kvalitetnu picu, ili doručkovati ono što je u ponudi svih kvalitetnih restorana ovog tipa. Takođe, oba lokala imaju dva nivoa u kome je prizemlje namenjeno nepušačima, a gornji nivo onima koji mogu da uživaju u duvanskom dimu i da pri tome ne ugrožavaju one prve.

 Adrese: Stevana Musića 20, Narodnog fronta 21C

Zeppelin

Splav sa pogledom na Petrovaradinsku tvrdjavu, funkcioniše kao kafić i restoran. I da nema ništa drugo sem tog pogleda na reku i čuvenu novosadsku tvrđavu – bio bi ugođaj za svakog posetioca, bilo da je u pitanju neko iz Novog Sada ili turista. Ovde možete popiti odličnu kafu, pojesti dobar voćni kup ili pojesti atraktivan kolač uz sve to. Splav ima više celina, dve bašte na dva različita nivoa, i deo koji je rezervisan za proslave, svirke ili druge slične sadržaje. Kuhinja radi od otvaranja do zatvaranja ovog atraktivnog objekta, dakle ovde možete i doručkovati i ručati i večerati.

 

Garden

Jedno od remek dela najpoznatijeg novosadskog ugostitelja, Mileta Pice. Ne zna se šta je bolje – ambijent ili hrana. Sve je napravljeno tako da bude elegantno i „bogato“. Ovo je restoran u kome su na meniju jela koja postoje i na većini drugih mesta (pice, sendviči, salate...), ali se pazi na to da je hrana u stvari zdrava. Pored brige o zdravlju gostiju, ovo mesto krasi ljubazno i profesionalno osoblje.
Adresa: Vase Stajića 27

Piknik

Još jedan restoran koji krasi slogan "Vojvođanska kuhinja na moderan način" – baš kao i ambijent koji je isti takav. Ovo je mesto na koje možete otići na savršen porodični ručak, ali i samo da popijete kafu i da odmorite dušu. Za doručak se svakog dana postavlja „Švedski sto“ sastavljen od vojvodjanskih jela, pa možete pronaći domaći kulen, jaja i ostalo „sve po redu“ kako se to u Vojvodini kaže.

Adresa: Ribarsko ostrvo bb

Giardino

Ako želite da odete na neko mesto u centru koje je i atraktivno i baš "novosadsko" u isto vreme, pravi izbor je "Rooftop lounge“ restoran, na krovu tržnog centra Bazar. Jelovnik je prilično uobičajen, ali kvalitetan. Možete pojesti dobar rižoto, doručkovati odličan omlet, i naravno, uživati u kafi uz kolač popodne. Gledaćete na krovove novosadskih poslovnih zgrada u centru, ali možete baciti pogled i na katedralu. Savršeno mesto za opuštanje koje obožavaju mladi jer ovaj restoran ima i „noćni deo“ t.j funkcioniše i kao klub.

Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 1

Nacionalna klasa

Ovaj restoran je istovremeno mesto na koje možete otići u noćni provod ali i izvesti poslovnog partnera na ručak. Na meniju ćete naći nešto atraktivniju ponudu onoga što postoji i na drugim mestima: dakle, malo bolje pripremljenu piletinu, neko drugo meso ili gulaš. Uživaćete u elegantnom ambijentu ovog lokala koji je u sastavu tržnog centra BIG. Restoran ima clubbing ponudu, sa živom muzikom do 2 ujutro.

 Adresa: Sentandrejski put

Bata Pežo

Restoran koji je autorsko delo jednog od najpoznatijih novosadskih ugostitelja, čije ime nosi, popularan je zbog ambijenta i odlične kuhinje. Ovde možete jesti dobru ribu, opuštati se gledajući u Dunav i na Frušku goru. Restoran ima lepu baštu, zastakljeni deo koji je baš do Dunava, gde ćete dobro jesti i opustiti se uz čašu vina i tamburaše.

Adresa: Kamenjar 5

 

Šampanjac

Restoran sa tradicijom dugom više od četiri decenije, prepoznatljiv po prijatnom ambijentu i tradicionalnim domaćim specijalitetima. Na meniju ćete proinaći sjajne čorbe i supe, razna gotova jela i specijalitete sa roštilja. Tokom letnjih i prolećnih meseci uživaćete u predivnoj bašti i muzici tamburaša. U sklopu restorana nalazi se i dečija igraonica sa odvojenim delom za roditelje. Parking je obezbeđen.

Adresa: Futoški put 9, Novi Sad

 

Bela lađa

Restoran u čijim su jelima nekada uživali Mileva i Albert Ajnštajn je simbol Novog Sada koji ponosno stoji na istoj adresi duže od sto pedeset godina. Restoran poseduje jedinstvenu zbirku najkvalitetnijih vina od preko dve hiljade boca. Nalazi se na samo četristo metara od strogog centra grada. U sklopu restorana nalazi se i prenoćište, kao i besplatan parking za goste. 

Adresa:  Kisačka 21

 

Žal za mladost

Restoran je poznat po nacionalnim specijalitetima sa juga Srbije. Poseduje letnju baštu i divnu salu za ručavanje sa kaminom, tako da gosti mogu da uživaju u toploj, rustičnoj atmosferi.  Restoran ima sopstveni parking.

Adresa: Somborska 189

 

Verige

Smešten u starom delu Novog Sada, nekad poznatom po kafanama i restoranima, restoran Verige nudi raznovrsnu hranu iz peći na drva, prijatan ambijent, profesionalnu uslugu i ugodnu atmosferu. U blizini se nalaze autobuska i železnička stanica. Sale su klimatizovane i restoran ima i svoj parking prostor. 

Adresa: Kisačka 60

 

Hotel i restoran Veliki

Budući da je Vojvodina multinacionalna sredina, u ovom restoranu objedinjene su kuhinje gotovo svih naroda koji žive na ovim prostorima. Ovde ćete pronaći specijalitete u kojima se prepliću uticaji austrijske, mađarske, slovačke i srpske kuhinje, kao i ostalih etničkih zajednica koje su zajedno živele i žive na ovom prostoru.

Jelovnik u ovom restoranu jeste nešto skuplja priča, ali sa razlogom! Ovde možete pojesti najatraktivnija vojvodjanska jela pripremljena na moderan način. Tu su i jela različitih svetskih kuhinja, i stvarno nije čudo što stranci obožavaju ovaj hotel. Veliki izbor odličnih vina se nalazi na vinskoj karti, ali tu su i atraktivne poslastice.

Adresa: Nikole Pašića 24


Alaska barka

Ovaj restoran je deo kompleksa koji ima i restoranski i hotelski deo, na velikoj površini sa ogromnim parkingom na Ribarskom ostrvu. Ovde možete izaći na sjajan porodični ručak i zimi i leti. Ovde možete naći vrhunska vina, ali i vino iz rinfuze koje ćete kupiti na čašu i nećete se pokajati. Na meniju ćete naći kuvana jela, kao što je vrhunski gulaš ili paprikaš (i riblji naravno), ali i riblje specijalitete i sve „između toga“.Tu su i vrhunske poslastice za kraj obroka. Podrazumeva se da ćete ovde čuti vrhunske tamburaše, ali i da možete prespavati u vrhunski opremljenim bungalovima, ako ste popili koju čašicu više ili samo hoćete da budete smešteni na reci.

Adresa: Ribarsko ostrvo 4

 

Čarda Aqua Doria

Ovo je jedna od najpoznatijih novosadskih čardi. Nalazi se na Kameničkom putu, pored Dunava, u podnožju Petrvaradinske tvrđave.  U čardi se poslužuju specijaliteti od rečne ribe, roštilj, supe, istočnoevropska i evropska hrana. Na njihovom jelovniku nalaze se i jela namenjena veganima i osobama koje ne podnose gluten. Savršeno mesto za porodični ručak i pravo mesto za opuštanje. Ovde možete doći na poslovni ručak, izaći sa porodicom u bilo koje doba dana, ili uživati uz tamburaše u večernjim satima.

Adresa: Kamenički put bb


Salaš 137

Pričati o novosadskim restoranima i kafićima bez priče o ovom objektu koji se nalazi na Čeneju (malo van grada) je potpuno besmisleno. Autentični vojvodjanski ambijent, ekstravagantna i tradicionalna vojvodjanska jela pripremljena na moderan način, su prva asocijacija na ovaj objekat. Ovde ja najlepše sedeti kada je lepo vreme napolju, u prelepoj bašti, ali i u sred zime, uz autentični vojvodjanski ambijent salaša, uz puni komfor, kao da ste kod kuće.

Adresa: Međunarodni put 137, Čenej 

Niško sokače

Kada se uželite dobrog roštilja sa mirisom juga i kuvanih jela po starim receptima, dođite u ovu kafanicu. Usluga je vrhunska, porcije više nego obilne i isto toliko ukusne. Restoran ima i prijatnu baštu, zaklonjenu od buke, kao i deo namenjen nepušačima.

Adresa: Temerinska 98

 

Pasha

Restoran se nalazi u samom centru grada, na rubu Dunavskog parka i gleda na najpoznatije novosadske teniske terene, preko puta Sokolskog doma. Lokal ima i kafeteriju i restoran, dakle provod traje i danju i noću. U kafeteriji možete osetiti „Novi Sad danju“ na jedan opušten način, dok se u večernjim satima možete opuštati uz tamburaše i čašu dobrog vina, uz tradicionalne specijalitete.

Adresa: Pionirska ulica

 

Restoran Terasa

Biti u Novom Sadu, a ne popeti se na Petrovaradinsku tvrdjavu je nemoguće! Terasa i svi ostali restorani koji se nalaze na zaštitnom simbolu Novog Sada su mesto na kome možete (i morate) uživati. Na Tvrdjavi ste stalno u kontaktu sa istorijom i kulturom Novog Sada, u blizini poznatog sata, odakle se grad vidi kao na dlanu, a ispred njega Dunav. Svi restorani ovde imaju vrhunske tamburaše, služe se tradicionalna jela spremljena na moderan način. Svaki od ovih restorana ima i deo koji nije na terasi, tako da nema vremenskih prilika koje ih mogu iznenaditi.
Na samoj Tvrdjavi je i hotel Leopold, ako želite da se probudite sa pogledom na Novi Sad, ali i mnoštvo slikarskih galerija koje možete posetiti ako hoćete da prošetate posle ručke ili večere.

 Adresa: Petrovaradinska tvrđava

 

Cesla

Restoran na obali Dunava koji se nalazi sa gradske strane, pored novosadskog Štranda i obnovljenog veslačkog kluba Danubius. Na meniju su tradicionalna vojvodjanska jela, ovde se možete opuštati uz tamburaše, obilno jesti, ali i zasladiti se uz „šne nokle“ ili neki drugi kvalitetan kolač.

Adresa: Sunčani kej 4

Fiš i zeleniš

Još jedna atraktivna, neobična priča iz centra Novog Sada. U pitanju je riblji restoran koji nudi vrhunsku ribu, kako morsku, tako i rečnu. Ovde možete pojesti i samo čorbu uz krompir ili neku drugu salatu sa kvalitetnim pecivom, ili uživati u obilnijem obroku i najkvalitetnijim vinima.

 Adresa: Skerlićeva 2

Restoran i garni hotel „Makijato kuća“

Mesto na kojem je postignut savršen spoj tradicionalnog i novog i u kome je obraćena pažnja na svaki detalj. Objekat ima veoma zanimljiv zastakljeni deo sa strane kuće, ali i dve bašte, jednu koja se vidi sa ulice i jednu koja je skrivena od pogleda prolaznika, u hladovini dvorišta stare kuće. Ovde se možete lepo provesti uz tamburaše i prespavati u ukusno opremljenim sobama.

 Adresa: Železnička 10

Kombinat

Moderan enterijer, prijateljski raspoloženo osoblje i odličan omlet na više načina i razna neobična jela po pristupačnim cenama, učiniće vaš doručak ili branč savršenim! Poslastice su im odlične, kao i neobični sendviči koje možete jesti na licu mesta ili poneti sa sobom u grad. Isto važi i za obične i neobične obrok salate, kao što je Cezar salata. 

 Adresa: Bulevar Mihajla Pupina 5

 

Scarpetta

Lokal u samom srcu Novog Sada, u najlepšem novosadskom kvartu, koji počinje negde kod „Univerzitetskog kampusa“, a završava kod mosta „Duga“. Lepo je prošetati okolnim ulicama i onda ovde sesti i odmoriti uz kafu i odličan kolač. 

 Adresa: Trg Neznanog junaka 6