Novi Sad grad kulture
  • Sre 11.11.2020

Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022

Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022.

Titula poznata pod nazivom „Evropska prestonica kulture“ ustanovljena kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale veze između evropskih naroda, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva.

Novi Sad, kao tipičan primer multinacionalnosti i bogatog kulturnog nasleđa, zbog čega je dobio nadimak „Srpska Atina“, trebalo je da se okiti tom prestižnom titulom 2021. godine. Međutim, zbog pandemije virusa COVID-19 gradovi Temišvar i Elefsina, koji su evropske prestonice zajedno sa Novim Sadom, podnele su zahtev Evropskoj komisiji da se titularna godina pomeri za sledeću godinu.

Od koncerata, preko izložbi, muzeja, predstava, predavanja, radionica, Novi Sad privlači svojom bogatom kulturnom ponudom. Izdvajamo galerije  Matice Srpske i Pavla Beljanskog sa svojim bogatim zbirkama slika, kao i Vojvođanski muzej koji objedinjuje nasleđe i etnografiju kao i savremenu umetnost ovih krajeva. U Novom Sadu se tokom cele godine odigravaju razni kulturni događaji, tako da ga je uvek vredno posetiti.