• Čet 06.08.2020

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava: 7 dobrih razloga zašto je treba posetiti

Petrovaradinska tvrđava je mesto koje obavezno morate posetiti kad dođete u Novi Sad. Navešćemo samo nekoliko valjanih razloga zbog kojih ćete sigurno hteti da pređete Varadinski most i popnete se preko tih 214 stepenika koji vode do jedne od najlepših i najočuvanijih tvrđava u Evropi.

Prvo, sa popularne Đave, kako je od milja zovu Novosađani, pruža se spektakularan pogled na ceo grad i okolinu, pa zato s nje nastaju najbolje fotke i selfiji.

Drugo, Petrovaradinska tvrđava je uvek odličan izbor za šetnju i interesantna otkrivanja, ali i za gastronomske užitke i noćni provod, zbog čega je omiljena i mlađim i starijim generacijama.

Treće, užitak je obići celu tvrđavu i uživati u predivnom pogledu, ali je još zanimljivije kada usput možete da čujete i puno upečatljivih priča o njenom nastanku i bogatoj istoriji, koje će vam ispričati stručni vodiči.

Četvrto, Petrovaradinska tvrđava je druga po veličini u Evropi i kao takva svakako zaslužuje da bude glavna turistička atrakcija Novog Sada. Prostire na više od 110 hektara, međutim, posebno je značajno njeno podzemlje, koje je neuporedivo veće od njenog vidljivog dela. Taj podzemni deo pruža se čak četiri sprata u dubinu i povezan je zamršenom mrežom hodnika i odmorišta dugih nekoliko desetina kilometara. U okviru njega nalazi se i bunar, koji je nekad služio za snabdevanje pijaćom vodom u slučaju duže opsade tvrđave. Obilazak podzemnih galerija je zaista nezaboravan doživljaj i preporučuje se da se obavi uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada. 

Peto, na tvrđavi se nalaze Muzej i arhiv Novog Sada, hotel Leopold, brojni restorani, ateljei i galerije poznatih likovnih umetnika, Akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji primamljivi domaćim i stranim turistima.

Šesto, Petrovaradinska tvrđava je u poslednje dve decenije poznata širom sveta i po Exitu, najvećem i najpoznatijem muzičkom festivalu u Evropi, koji se svakog leta održava na njoj i privlači na desetine hiljada turista i ljubitelja dobre muzike.

Sedmo, ukoliko želite da saznate više o ovom istorijskom gorostasu, njegovoj istoriji i misterijama koje ga okružuju, toplo vam preporučujemo dve sjajne vodičke ture, posle kojih ćete se osećati nadahnuto i uzbuđeno.

Prva se zove „Skrivene tajne Petrovaradinske tvrđave“  koja vas vodi u obilazak drevnog podgrađa, podzemnih vojnih galerija (oficijelni deo) i gornjeg kompleksa do glavnog platoa, odakle možete sami nastaviti razgledanje.

Druga je namenjena avanturistima željim adrenalina i zove se „Katakombe - obilazak podzemlja tvrđave“ tokom koje ćete „zaroniti“ duboko u utrobu Petrovaradinske tvrđave, obići podzemni grad i saznati kakve se misterije kriju u lavirintu hodnika dugom preko trideset kilometara.

 

Info plus o Petrovaradinskoj tvrđavi

Fascinantno je to što je izgradnja Petrovaradinske tvrđave trajala čitavih 88 godina. Građena je u vreme vladavine austrijskih careva Leopolda I, Josifa I, Marije Terezije i Josifa II, po sistemu markiza Sebastijana Vobana (1653-1707), francuskog vojskovođe, arhitekte i pisca, koji je izgradio mnog vojna utvrđenja u Evropi, ali je Petrovaradinska svakako bila njegovo najveće ostvarenje. Zbog svoje tadašnje neosvojivosti i nepristupačnosti prozvali su je „Gibraltar na Dunavu“.

Zaštitni znak Petrovaradinske tvrđave, ali i celog Novog Sada svakako je Toranj sa satom, koji Novosađani nazivaju samo Sat. On stoji usamljen na glavnom platou Bastiona svetog Luja i bio je poklon austrijske carice Marije Terezije. Prečnik satnih krugova na sve četiri strane baroknog tornja veći je od dva metra, brojevi su ispisani rimskim brojevima, kao što je pravilo za sve satove na hrišćanskim crkvama. Posebnost ovog sata jeste to što na njemu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute, zato što lađarima na Dunavu, smenama straže i vojnicima nisu bili važni minuti već sati vidljivi iz daleka. Inače, satni mehanizam se i danas svakodnevno ručno navija i zvonjavom označava pune sate.