Novi Sad
 • Pet 29.01.2021

Top 10 događaja u Novom Sadu

 

 1. Exit je najveći muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počevši od 2000. godine. Važi za jedan od najvećih muzičkih spektakala u Evropi.

 

 1. Cinema City je međunarodni filmski festival koji se jednom godišnje održava u Novom Sadu. Tokom osam dana grad postaje grad-festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programom.

 

 1. Zmajeve dečje igre je najpoznatiji festival dečje književnosti, koji obuhvata multimedijalne programe za decu i mlade u okviru kojih su zastupljeni svi vidovi umetničkog stvaralaštva za decu.

 

 1. Festival Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) nastao je po ideji istaknutog kulturnog poslenika Antona Ebersta 1975. godine. Veoma brzo po osnivanju festival je izrastao u centralnu muzičku manifestaciju u Novom Sadu.

 

 1. Unazad dve decenije, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice Novog Sada i Petrovaradina dovodi najraznovrsnije umetnike sa međunarodne scene.

 

 1. Dani Brazila je samba karneval koji postoji od 2010. godine u Novom Sadu posvećen kulturi Brazila. Ova festival svake godine posećuju hiljade ljubitelja kapuere, samba plesa, samba udaraljki i ostalih brazilskih tekovina.

 

 1. Sterijino pozorje je stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera ustanovljen 1956. godine u okviru proslave i obeležavanja 150. godišnjice rođenja i stogodišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

 

 1. Novosadski džez festival je visoko rangiran na mapi evropskih džez festivala i već je postao željena destinacija najeminentnijih muzičara iz naše zemlje, Evrope i sveta.

 

 1. Novosadski Oktoberfest je festival koji se unazad četiri godine održava u hali Novosadskoj sajma i okuplja desetine hiljada ljubitelja piva, kobasica i dobre muzike.

 

 1. Interfest je festival koji ima za cilj promociju vina i vinske kulture. U okviru festivala održavaju se brojne tribine i radionice o novim tehnološkim dostignućima u proizvodnji vina i uzgajanju vinove loze, kao i turističkim potencijalima koje vino ima.